maandag 8 juni 2009

Troost voor links

Qua ruk naar rechts lijkt het mij wel mee te vallen. Sta mij toe dat ik de vergelijking maak met de vorige federale verkiezingen, die van 2007. "Yves 800.000", remember. In België denkt de kiezer (en de politicus) nu eenmaal op korte termijn, wat er gebeurde in 2004 is men al vergeten ("ah ja, juist, dat was toen dat het Vlaams Belang zo hoog scoorde").
In vergelijking met 2007 haalt links dezelfde score. Te weinig, maar er liepen geen kiezers over naar rechtse partijen - Sp.a/Spirit haalde toen 16,4. Tel ze vandaag samen. Jawel.
Groen! is zelfs licht gestegen. Het percentage klokte in 2004 hoger, maar nu hebben ze wel een zetel meer.
Met de kleine prutsen erbij komt de linkerzijde op 24%. Als we Cd&V en Open VLD als centrumpartijen beschouwen, dan komt rechts in Vlaanderen aan 36%. Ok, te veel, maar liever de dubbele kin van Bart (hm neen, eigenlijk is er zelfs geen kin meer, eerder het vlezige staartbeentje van een kalkoen) dan de vuile grijns van Filip. Of hoe uit kiezen tussen de pest en de cholera de linkse kiezer toch nog troost kan halen. Leuke noot: in thuisstad Gent stemde 37% links.

Geen opmerkingen: