woensdag 24 februari 2010

Tja... (vooral de laatste zin)

Hoe meer je rookt, hoe dommer je bent


Rokers hebben een lager IQ dan niet-rokers. Ook blijkt uit een studie bij 20.000 militairen dat hoe meer een persoon rookt, hoe dommer hij is.

IQ
Professor Mark Weiser en zijn collega's ontdekten dat jonge mannen die een pakje sigaretten of meer per dag rookten qua intelligentie 7,5 punten lager scoorden dan niet-rokers. De onderzoekers bestudeerden 20.211 18-jarige mannen bij het Israëlische leger. 28 procent van de deelnemers rookte minstens één sigaret per dag, 3 procent zei een ex-roker te zijn, 68 procent raakte nog nooit een sigaret aan. Het gemiddelde IQ van niet-rokers bedroeg 101 punten, bij degenen die al rookten voor ze in het leger stapten was dit 94. Dit cijfer daalt naarmate het aantal gerookte sigaretten stijgt. Een gemiddelde intelligentie ligt tussen 84 en 116 punten.

Broers

Ook bestudeerden de militairen het IQ van mannen die niet rookten voor het leger, maar die wel met de gewoonte begonnen tijdens hun legerdienst. Zij scoorden gemiddeld 97 punten, wat dus ook lager is dan bij niet-rokers. De onderzoekers vergeleken eveneens de intelligentie van 70 broers waarvan de ene rookte en de andere niet. Ook daaruit blijkt dat het gemiddelde IQ van de onthouder hoger is dan dat van de roker. De onderzoekers denken eerder dat 'domme' mensen sneller voor sigaretten kiezen, in plaats van dat roken je minder intelligent maakt. (ep)

Bron: HLN.be

Geen opmerkingen: