zondag 18 november 2012

De Maya's

Het gaat dezer dagen zoveel over Astrid Bryan en Bart De Wever dat we vergeten dat 21 december 2012 nadert, de dag waarop believers ervan uitgaan dat hier het licht uit gaat. Niet de groenen maar de Maya's zijn er dit keer verantwoordelijk voorAl kan het ook 23 december zijn, daar durven de zwevende geesten al eens over bekvechten. 
Stel je voor dat het waar zou zijn. Wat zouden we dan nog in een maand kunnen doen? Het Israëlisch-Palestijns conflict oplossen lijkt me even geen optie meer, nu ze daar toch al zo'n 60 jaar aan het vechten zijn. Al zullen ze daar op 22 december andere zorgen aan hun hoofd hebben als het eens geen raketten zijn die uit de lucht komen vallen. Die Maya's weten wel van aanpakken.

Hoeveel Ford-modellen zullen er nog van de band rollen in Limburg? Hoeveel kerstbomen sterven nog een zinloze dood voor alles opgeslokt wordt in de alles verwoestende wereldbrand?
En hoe zit het eigenlijk met de Getuigen van Jehova? Al vijf keer voorspelden ze de Armageddon, helaas voor hen maar goed voor ons zaten ze er telkens naast. Krijgen ze het nu op een dienblad aangeboden, maar neen, geen woord erover. Je hoort hen eigenlijk nooit, tenzij ze voor je deur staan. Nu goed, misschien is dat maar beter zo.

De hele Maya-heisa werd trouwens voor het eerst geponeerd in 1966 door de antropoloog Michael Coe. Het heeft iets te maken met de tellingen van de lange kalender, de baktun. Enfin, veel te saai voor niet esoterische geesten, het komt er vooral op neer dat ze sinds 1966 al wat meer Maya-teksten hebben bestudeerd en gebleken is dat de eindtelling ten eerste geen eindtelling is, maar het begin van een nieuwe cyclus, en dat deze pas in 2220 zal starten.

We hebben dus nog wat tijd, genoeg voor nog 208 jaargangen van Expeditie Robinson, Astrid in Wonderland en Thuis. Genoeg om alle 21 seizoenen van FC De Kampioenen tien keer uit te zenden, op twee seizoenen na dan.  

Zouden ze er tegen dan al uit zijn daar in het Midden-Oosten? 

Geen opmerkingen: